Page images
PDF
EPUB

Ques. 77. What is required in the Quæs. Quid a nobis exigit preninth commandment?

ceptum nonum? Ans. The ninth commandment Resp. Præceptum nonum id a norequireth the maintaining and pro- bis exigit ut veritatem inter homines moting of truth between man and mutuo, utque bonum nomen et existiman, and of our own and our neigh- mationem cum nostri tum proximobor's good name, especially in wit- rum nostrorum conservemus ac proness-bearing

moveamus, cum primis vero in fe

rendo testimonio. Ques. 78. What is forbidden in Quæs. Quid prohibetur nono preethe ninth commandment !

cepto ? Ans. The ninth commandment Resp. Nonum præceptum prohiforbiddeth whatsoever is prejudi- bet quicquid est aut veritati inimicial to truth, or injurions to onr cum ; aut existimationi nostri vel own or our neighbor's good name. proximorum nostrorum injurium.

Ques. 79. Which is the tenth com- Quæs. Quale est mandatum decimandment ?

mum? Ans. The tenth commandment is, Resp. Mandatum decimum hæc Thou shalt not covet thy neighbor's verba exhibent [Non concupisces house, thou shalt not covet thy neigh- proximi tui domum, non conenbor's wife, nor his man-servant, nor pisces proximi tui uxorem, non serhis maid-servant, nor his ox, nor his vum, non ancillam, non bovem, non ass, nor any thing that is thy neigh- asinum, neque aliud denique quicbor's.

quam quod est proximi tui]. Ques. 80. What is required in the Quæs. In decimo præcepto quid tenth commandment ?

exigitur? Ans. The tenth commandment Resp. Præceptum decimum exigit requireth full contentment with our ut sorti nostrce plane acquiescamus, own condition, with a right and utque in proximum et quæcunque charitable frame of spirit toward sunt ejus debite, benevoleque afficiaour neighbor, and all that is his. mur.

Ques. 81. What is forbidden in Quæs. Quæ prohibentur decimo the tenth commandment ?

mandato? Ans. The tenth commandment Resp. Mandatum decimum prohiforbiddeth all discontentment with bet rerum nostrarum displicentiam,

London ed. of 1658 : what.

our own estate, envying or grieving invidiam ac dolorem de bono proxiat the good of our neighbor, and all mi, una cum animi nostri motibus inordinate motions or' affections et affectionibus circa ea quce proximi to any thing that is his.

sunt inordinatis quibuscunque. Ques. 82. Is any man able perfectly Quæs. Quisquamne potis est manto keep the commandments of God? data Dei perfecte observare ?

Ans. No mere man, since the fall, Resp. Post lapsum nemo extat huis able, in this life, perfectly to keep mana tantum natura constans, qui the commandments of God; but mandata Dei perfecte in hac vita doth daily break them, in thought, implere potest, quominus ea quotidie word, and deed.

tum cogitatione, tum dictis factisque

violet. Ques. 83. Are all transgressions Quæs. An vero sunt omnes violaof the law equally heinous ? tiones legis ex æquo graves ?

Ans. Some sins in themselves, Resp. Peccata sunt nonnulla aliis and by reason of several aggrava. cum sua natura, tum propter varias tions, are more heinous in the sight eorum aggravationes in conspectu of God than others.

Dei graviora. Ques. 84. What doth every sin Quæs. Quid est quod meretur pecdeserve ?

catum unumquodque ! Ans. Every sin deserveth God's Resp. Unumquodque peccatum wrath and curse, both in this life iram Dei meretur ac maledictionem and that which is to come.

cum in vita præsenti, tum in futura. Ques. 85. What doth God re- Quæs. Quid autem exigit a nobis quire of us, that we may escape Deus, quo nobis ob peccatum debitas his wrath and curse, due to us iram ejus ac maledictionem effugiafor sin ?

mus? Ans. To escape the wrath and Resp. Quo iram Dei ac malecurse of God, due to us for sin, dictionem ob peccatum nobis debiGod requireth of us faith in Jesus tas effugiamus, exigit a nobis Deus Christ, repentance unto life, with fidem in Jesum Christum, resipithe diligent use of all the outward scentiam ad vitam, una cum usu means whereby Christ communi- mediorum omnium externorum dilicateth to 118 the benefits of re- genti, quibus Christus nobis comdemption.

municat redemptionis suæ beneficia.

i London ed. of 1658 : and.

· Ques. 86. What is faith in Jesus Quæs. Quid est fides in Jesum. Christ?

Christum Ans. Faith in Jesus Christ is a Resp. Fides in Jesum Christum saving grace, whereby we receive est gratia salvifica, qua illum reand rest upon him alone for salva- cipimus, coque solo nitimur, ut salvi tion, as he is offered to us in the simus, prout ille nobis offertur in gospel

evangelio. Ques. 87. What is repentance unto Quæs. Quid est resipiscentia ad life?

vitam? Ans. Repentance unto life is a Resp. Resipiscentia ad vitam est saving grace, whereby a sinner, gratia salvifica, qua peccator e vero out of a' true sense of his sin, peccati sui sensu, ac apprehensione and apprehension of the mercy divinæ in Christo misericordiæ, doof God in Christ, doth, with grief lens ac perosus peccatum suum ab and hatred of his sin, turn from illo ad Deum convertitur, cum noit unto God, with full purpose of, obedientiæ pleno proposito et coand endeavor after, new obedi-natu.

ence.

Ques. 88. What are the outward Quæs. Quænam sunt externa and ordinary means whereby Christ media quibus Christus nobis comcommunicateth to us the benefits of municat redemptionis suce benefiredemption ?

cia! Ans. The outward and ordinary Resp. Media externa ac ordinameans whereby Christ communi-ria quibus Christus nobis commucateth to us the benefits of redemp- nicat redemptionis suæ beneficia tion, are his ordinances, especially sunt ejus instituta, verbum præserthe word, sacraments, and prayer; tim, sacramenta, et oratio; quæ all which are made effectual to the quidem omnia electis redduntur efelect for salvation.

ficacia ad salutem. Ques. 89. How is the word made Quæs. Qua ratione fit verbum efeffectual to salvation ?

ficax ad salutem ? Ans. The Spirit of God maketh Resp. Spiritus Dei lectionem verbi the reading, but especially the præcipue vero prædicationem ejus preaching of the word, an effectnal reddit medium efficax convincendi, means of convincing and convert-convertendique peccatores, eosdemque

[blocks in formation]

ing sinners, and of building them in sanctimonia et consolatione ædiup in holiness and comfort through ficandi per fidem ad salutem. faith unto salvation.

Ques. 90. How is the Word to be Quæs. Quomodo legi debet ac, auread and heard, that it may become diri verbum, ut evadat efficax ad effectual to salvation ?

salutem ? Ans. That the Word may be- Resp. Quo verbum evadat efficax come effectual to salvation, we ad salutem, debemus ei cum præmust attend thereunto with dili- paratione, ac oratione diligenter gence, preparation, and prayer; re-attendere ; idemque fide excipere ac ceive it with faith and love, lay it amore, in animis nostris recondere, up in our hearts, and practice it in ac in vita nostra exprimere. our lives.

Ques. 91. How do the sacraments Quæs. Qui evadunt sacramenta become effectual means of salvation media efficacia ad salutem ?

Ans. The sacraments become ef- Resp. Sacramenta evadunt efficafectual means of salvation, not from cia ad salutem media, non ulla in any virtue in them, or in him that ipsis vi, nec in eo qui illa adminidoth administer them, but only by strat ; verum Christi solummodo the blessing of Christ, and the benedictione, ac Spiritus ejus in iis working of his Spirit in them that qui illa per fidem recipiunt operaby faith receive them.

tione. Ques. 92. What is a sacrament ? Quæs. Quid est sacramentum ?

Ans. A sacrament is a holy ordi- Resp. Sacramentum est ordinatio nance instituted by Christ; where sacra a Christo instituta, in qua in, by sensible signs, Christ and the fidelibus per signa in sensus incurbenefits of the new covenant are rentia Christus, novique fæderis represented, sealed, and applied to beneficia repræsentantur, obsignanbelievers.

tur, et applicantur. Ques. 93. Which are the sacra- Quæs. Quænam sunt sacramenta ments of the New Testament ? Novi Testamenti?

Ans. The sacraments of the New Resp. Sacramenta Novi TestaTestament are Baptism and the menti sunt Baptismus ac cæna

Dei. Ques. 94. What is Baptism? Quæs. Quid est baptismus ? Ans. Baptism is a sacrament, Resp. Baptismus est Sacra

Lord's Supper.

wherein the washing with water, mentum, in quo ablutio per aquam in the name of the Father, and of in nomine Patris ac Filii ac Spirithe Son, and of the Holy Ghost, tus Sancti, nostram in Christum doth signify and seal our ingraft- insitionem, et beneficiorum fæderis ing into Christ and partaking of gratiæ participationem, pactumque the benefits of the covenant of nostrum, nos nempe Domini futugrace, and our engagement to be ros esse totos, significat obsignatthe Lord's.

que. Ques. 95. To whom is Baptism to Quæs. Quibus est Baptismus adbe administered !

ministrandus Ans. Baptism is not to be ad- Resp. Baptismus non est admiministered to any that are out of nistrandus quibusdam extra Ecclethe visible Church, till they profess siam visibilem constitutis, donec se their faith in Christ, and obedience in Christum credere, eique obedito him; but the infants of such as entes fore professi fuerint ; verum are members of the visible church, infantes eorum qui membra sunt are to be baptized.

Ecclesiæ visibilis sunt baptizandi. Ques. 96. What is the Lord's

Quæs. Quid est cæna Domini ? Supper ?

Ans. The Lord's Supper is a sac- Resp. Coena Domini est Sacrarament, wherein, by giving and re- mentum, in quo pane ac vino secunceiving bread and wine, according dum Christi institutum datis acto Christ's appointment, his death ceptisque, mors ejus ostenditur ; quæ is showed forth, and the worthy re- qui digne participant, corporis ejus ceivers are, not after a corporal and et sanguinis (non quidem corporeo carnal manner, but by faith, made et carnali modo, verum) per fidem partakers of his body and blood, fiunt participes, omniumque ipsius with all his benefits, to their spirit- beneficiorum ad nutritionem suam ual nourishment and growth in spiritualem suumque in gratia ingrace.

crementum. Ques. 97. What is required to the Quæs. Ut digne quis participet worthy receiving of the Lord's Sup- canam Dominicam quid requiri

tur ? Ans. It is required of them that Resp. Qui coenam Dominicam would worthily partake of the digne cupiunt participare, requiriLord's Supper, that they examine tur, ut semet examinent cum de cog

per ?

« PreviousContinue »