Page images
PDF

they were created, was their eating the forbidden fruit.

Ques. 16. Did all mankind fall in Adam's first transgression f

Ans. The covenant being made with Adam, not only for himself, but for his posterity, all mankind descending from him by ordinary generation, sinned in him, and fell with him, in his first transgression. ,

Ques. 17. Into what estate did the fall bring mankind t

Ans. The fall brought mankind into an estate of sin and misery.

Ques. 18. Wherein consists the sinfulness of that estate whereinto man fell?

Ans. The sinfulness of that estate whereinto man fell, consists in the guilt of Adam's first sin, the want of original righteousness, and the corruption of his whole nature, which is commonly called original 6in; together with all actual transgressions which proceed from it.

Ques. 19. What is the misery of that estate whereinto man fell f

Ans. All mankind by their fall lost communion with God, are under his wrath and curse, and so made liable to all the1 miseries in

exciderunt, erat comestio fructus interdicts

Quaes. Totumne genus humanum cecidit in prima Adami transgressione?

Resp. Quandoquidem fwdus cum Adamo ictum fuerat non suo tantum sed et posterorum suorum nomine; cxinde factum est ut Mum genus humanum ab illo generatione ordinaria procreatum, in eo peccaverit, cumque eo ceciderit, in prima ejus transgressione.

Quaes. In quern vero statum prwcipitavit lapsus iste humanum genus f

Resp. Lapsus iste humanum genus in statum peccati ac miseries prcecipitavit.

Quses. In quo consistit status illius in quern lapsus est homo peccaminositas t

Resp. Status in quern lapsus est homo peccaminositas consistit in reatu primi illius peccati quod Adamus admisit, in defectu originalis justitim, totiusque naturm corruptione, quod Peccatum originale vulgo dicitur; una cum omnibus peccatis actualibus exinde prqfluentibus.

Quaes. Qua miseria est illius status in quern homo lapsus est f

Resp. Universum genus humanum lapsu suo communionem cum Deo perdidit, sub ira ejus et maledictione est constitutum, adeoque cunctis hu

[ocr errors][merged small]

this life, to death itself, and to the pains of hell forever.

Ques. 20. Did God leave all mankind to perish in the estate of sin and misery?

Ans. God, having out of his mere good pleasure, from all eternity, elected some to everlasting life, did enter into a covenant of grace, to deliver them out of the estate of sin and misery, and to bring them into an estate of salvation by a Redeemer.

Ques. 21. Who is the Redeemer of God's elect?

Ans. The only Redeemer of God's elect is the Lord Jesus Christ, who being the eternal Son of God became man, and so was, and continueth to be, God and man, in two distinct natures, and one person forever.

Ques. 22. How did Christ, being the Son of God, become man t

Ans. Christ, the Son of God, became man, by taking to himself a true body, and a reasonable soul, being conceived by the power of the Holy Ghost, in the womb of the Virgin Mary, and born of her, yet without sin.

Ques. 23. What offices doth Christ execute as our Redeemer f

Ans. Christ, as our Redeemer, executeth the offices of a Prophet,

jus vitw miseriis, ipsi morti, inferni: que cruciatibus in sternum est obnoxium.

Quaes. An vero Deus humanum genus universum in statu peccati ac miseria; periturum dereliquit f

Resp. Deus cum ex mero sr<o beneplacito nonnullos ad vitam ceternam ab omni retro ceternitate clegisset,foedus gratia cum eis iniit; se nempe liberaturum cos e statu peccati ac miseria:, atque in statum salutis per redemptorem translator rum.

Quaes. Quis est Redemptor electarum Dei f

Resp. Dominus Jesus Christus est electorum Dei Redemptor unions, qui ceternus Dei Filius cum essel, foetus est homo; adeoque fuit, est, eritque OtavSpwiroQ, c naturis duabus distinctis persona unica in sempiternum.

Quaes. Qui autem Christus, Filius Dei cum esset,foetus est homo'

Resp. Christus Filius Dei factiis est Jwmo, dum corpus verum, animamque rationalem assumerct sibi vi Spiritus Sancti in utero eque substantia Virginis Maria; conceptus, ct ex eadem natus, immunis tamen a peccato.

Quaes. Qua; munera Christus ut Redemptor noster obit?

Resp. Christus quatenus Redemptor noster obit munera Propheta, of a Priest, and of a King, both iu his estate of humiliation and exaltation.

Ques. 24. How doth Christ execute the office of a Prophet f

Ans. Christ execnteth the office of a Prophet, in revealing to us by his Word and Spirit, the will of God for our salvation.

Ques. 25. How doth Christ execute the office of a Priest f

Ans. Christ executeth the office of a Priest, in his once offering up of himself a sacrifice to satisfy divine justice, and reconcile us to God, and in1 making continual intercession for us.

Ques. 26. How doth Christ execute the office of a King f

Ans. Christ executeth the office of a King, in subduing us to himself, in ruling and defending us, and in1 restraining and conquering all his and our enemies.

Ques. 27. Wherein did Christ's humiliation consist f

Ans. Christ's humiliation consisted in his being born, and that in a low condition, made under the law, undergoing the miseries of this life, the wrath of God, and the cursed death of the cross; in being buried, and continuing under the power of death for a time.

Sacerdotis ac Regis, cum in humiliationis turn in exaltationis suce statu.

Quaes. Quomodo Prophetce munere defungitur Christus?

Resp. Christus defungitur Prophetce munere, voluntatem Dei in salutem nostrum nobis per verbum suum spiritumque revelando.

Quaes. Qua ratione exequitur Christus munus Sacerdotale f

Resp. Christus exequitur Sacerdotale munus, semetipsum semel in sacrificium offerendo, quo justiticc divinaz satisfaceret, nosquc Deo conciliaret; prout etiam perpetuo pro nobis intercedendo.

Quajs. Qui exequitur Christus munus Pegium f

Resp. Christus exequitur munus Pegium nos sibi subjugando, nos gubernando, tuendoquc, ut etiam hostes suos nostrosque co'ercendo ac debellando.

Quaes. In quo constitit Christi humiliatio f

Resp. Humiliatio Christi in eo constitit quod fuerit natus, ct quidem humili conditione, factus sub lege, quodque viUe hujus miscrias, tram Dei mortemquc crucis execrabilem subierit; quod sepultus fuerit, et sub potestate mollis aliquandiu commoratus.

1 Older editions omit in.

Ques. 28. Wherein consisteth Christ's exaltation t

Ans. Christ's exaltation consisteth in his rising again from the dead on the third day, in ascending np into heaven, in sitting at the right hand of God the Father, and in coming to judge the world at the last day.

Ques. 29. How are we made partakers of the redemption purchased by Christ?

Ans. We are made partakers of the redemption purchased by Christ, by the effectual application of it to ns by his Holy Spirit.

Ques. 30. Hoiv doth the Spirit apply to us the redemption purchased by Christ?

Ans. The Spirit applieth to us the redemption purchased by Christ, by working faith in ns, and thereby uniting us to Christ in our effectual calling.

Ques. 31. What is effectual calling?

Ans. Effectual calling is the work of God's Spirit, whereby, convincing ns of our sin and misery, enlightening our minds in the knowledge of Christ, and renewing our wills, he doth persuade and enable us to embrace Jesus Christ, freely offered to us in the gospel.

Ques. 32. What benefits do they

Quaes. In quo consistit Christi exaltatio?

Resp. Exaltatio Christi cotisistit in resurrectione ejus a mortuis tertio die, ascensu in caelum, sessione ad dextram Dei Patris, adventu ejus ad mundum judicandum die novissimo.

Quaes. Qua ratione participes efficimur redemptionis per Christum acquisitos?

Resp. Redemptionis per Christum aequisito3 participes ejjkimur ejusdem nobis efficaci per Spiritum ejus Sanctum, applicatione.

Quaes. Quomodo nobis applied Spiritus redemptionem per Christum aequisitam?

Resp. Spiritus nobis applied redemptionem per Christum aequisitam fidem in nobis efficiendo, ac per eandem nos Christo in vocatione nostra efficaci tmiendo.

Quaes. Quid est vocatio efficaxt

Resp. Vocatio efficax est Spiritus Dei opus, quo nos peccati ac miserial nostra; arguens, mentes nostras cognitione Christi illuminans, voluntatis nostras rcnovans, prorsus nobis persuadet, et vires sufficit, ut Jesum Christum ampleetamur, gratuito nobis oblatum in Exangclio.

Quaes. Qucenam beneficia in hoc that are effectually called partake of in this life?

Ans. They that are effectually called do in this life partake of justification, adoption, sanctification, and the several benefits which, in this life, do either accompany or flow from them.

Ques. 33. What is justification f Ans. Justification is an act of God's free grace, wherein he pardoneth all our sins, and accepteth us as righteous in his sight, only for the righteousness of Christ imputed to us, and received by faith alone.

Ques. 34. What is adoption t Ans. Adoption is an act of God's free grace, whereby we are received into the number, and have a right to all the privileges, of the sons of God. Qttcs. 35. What is sanctification f Ans. Sanctification is the work of God's free grace, whereby we are renewed in the whole man after the image of God, and are enabled more and more to die unto sin, and live unto righteousness.

Ques. 36. What are the benefits which in this life do accompany or flow from justification, adoption, and sanctification f

Ans. The benefits which in this life do accompany or flow from justification, adoption, and sanctification, are, assurance of God's love,

vita consequuntur ii qui sunt vocati efficaciter f

Resp. Qui vocati sunt efficaciter, justificationem, adoptionem, et sanctificationem in hoc vita consequuntur, una cum omnibus iis bencficiis quacunque sclent in hoc vita comitari illas, out ab iisdem promanare. Quaes. Quid est justificatio t Resp. Justificatio est actus gratia; Dei gratuita;, quo peccata nobis condonat omnia, nosque tanquamjustos in conspectu suo acccptat, propter solam Christi justitiam nobis imputatam, per fidcm tantum apprehensam. Qii£e8. Quid est adoptio t Resp. Adoptio est actus gratia? Dei gratuita, quo in numcrum recipimur ac jus obtinemus ad omnia privilegia filiorum Dei.

Qua*. Quid est sanctificatio t Resp. Sanctificatio est opus gratia; Dei gratuita;, quo in toto homine secundum imaginem Dei renovamur, et potentcs efficimur, qui magis in dies magisque peccato quidem moriamur, justitia autem vivamus.

Qntes. Quanam sunt ilia beneficia quw justificationem, adoptionem et sanctificationem in hoc vita vel comitantur, vel ab eis promanant f

Resp. Qua; justificationem, adoptionem et sanctificationem in hoc vita vel comitantur vel ab eis promanant beneficia, sunt certitudo amoris Dei,

« PreviousContinue »