Page images
PDF
EPUB

ness, with dominion over the crea- | sanctitate, dominium habentem in tures.

creaturas. Ques. 11. What are God's works Quæs. Quænam sunt opera Diof providence ?

vinæ providentiæ ? Ans. God's works of providence Resp. Providentiæ Divinæ opera are his most holy, wise, and pow- sunt sanctissima Dei, sapientissima erful preserving and governing potentissimaque creaturarum suaall his creatures, and all their ac- rum omnium, earumque actionum tions.

conservatio et gubernatio. Ques. 12. What special act of Quæs. Quem peculiarem proviprovidence did God exercise towards dentiæ suæ actum exercebat Deus man, in the estate wherein he was circa hominem in statu creationis created ?

suce existentem ? Ans. When God had created Resp. Postquam Deus hominem man, he entered into a covenant of condidisset, inibat cum illo fædus vilife with him, upon condition of , sub conditione perfectæ obediperfect obedience; forbidding him entice ; esu de arbore scientiæ boni to eat of the tree of knowledge malique sub poena mortis eidem inof good and evil, upon pain of terdicens. death.

Ques. 13. Did our first parents Quæs. An vero Primi nostri Pacontinue in the estate wherein they rentes in quo creati fuerant statu were created ?

perstitere ? Ans. Our first parents, being left Resp. Primi Parentes voluntatis to the freedom of their own will, fell suce libertati permissi peccando in from the estate wherein they were Deum statu in quo creati fuerant created, by sinning against God. exciderunt. Ques. 14. What is sin ?

Quæs. Quid est peccatum ? Ans. Sin is any want of con Resp. Peccatum est defectus quilifornity unto, or transgression of, | bet conformitatis cum lege Divina, the law of God.

seu quævis ejusdem transgressio. Ques. 15. What was the sin where Quæs. Quodnam erat peccatum by our first parents fell from the es-istud quo primi parentes statu in tate wherein they were created ? quo creati fuerant exciderunt ?

Ans. The sin whereby our first Resp. Peccatum istud quo primi parents fell from the estate wherein | parentes statu in quo creati fuerant

they were created, was their eating exciderunt, erat comestio fructus inthe forbidden fruit.

terdicti. Ques. 16. Did all mankind fall in Quæs. Totumne genus humanum Adam's first transgression ? cecidit in prima Adami transgres

sione ? Ans. The covenant being made Resp. Quandoquidem fædus cum with Adam, not only for himself, Adamo ictum fuerat non suo tantum but for his posterity, all mankind sed et posterorum suorum nomine ; descending from him by ordinary exinde factum est ut totum genus generation, sinned in him, and fell humanum ab illo generatione ordirith him, in his first transgres- naria procreatum, in eo peccaverit, sion.

cumque eo ceciderit, in prima ejus

transgressione. Ques. 17. Into what estate did the Quæs. In quem vero statum prafall bring mankind ?

cipitavit lapsus iste humanum genus? Ans. The fall bronght mankind Resp. Lapsus iste humanum geinto an estate of sin and misery. nus in statum peccati ac miserice

præcipitavit. Ques. 18. Wherein consists the Quæs. In quo consistit status ilsinfulness of that estate whereinto lius in quem lapsus est homo peccaman fell?

minositas 1 Ans. The sinfulness of that es Resp. Status in quem lapsus est tate whereinto man fell, consists in homo peccaminositas consistit in the guilt of Adam's first sin, the reatu primi illius peccati quod Adawant of original righteousness, and mus admisit, in defectu originalis juthe corruption of his whole nature, stitiæ, totiusque naturæ corruptione, which is commonly called original quod Peccatum originale vulgo disin; together with all actual trans- citur ; una cum omnibus peccatis gressions which proceed from it. actualibus exinde profluentibus.

Ques. 19. What is the misery of Quæs. Quæ miseria est illius stathat estate whereinto man fell ? tus in quem homo lapsus est ?

Ans. All mankind by their fall Resp. Universum genus humanum lost communion with God, are un- lapsu suo communionem cum Deo der his wrath and curse, and so perdidit, sub ira ejus et maledictione made liable to all the miseries in est constitutum, adeoque cunctis hu

* Older editions omit the. VOL. III.—Xx

rum.

this life, to death itself, and to the jus vitæ miseriis, ipsi morti, inferni. pains of hell forever.

que cruciatibus in æternum est ob

noxium. Ques. 20. Did God leave all man Quæs. An vero Deus humanum kind to perish in the estate of sin genus universum in statu peccati ac and misery?

miseriæ periturum dereliquit ? Ans. God, having out of his mere

te Resp. Deus cum ex mero suo begood pleasure, from all eternity, neplacito nonnullos ad vitam æterelected some to everlasting life, did nam ab omni retro æternitate elegisenter into a covenant of grace, to set, foedus gratia cum eis iniit ; se deliver them out of the estate of nempe liberaturum eos e statu pecsin and misery, and to bring them cati ac miseriæ, atque in statum into an estate of salvation by a Re- salutis per redemptorem translatudeemer.

Ques, 21. Who is the Redeemer Quæs. Quis est Redemptor electoof God's elect?

rum Dei? Ans. The only Redeemer of God's Resp. Dominus Jesus Christus elect is the Lord Jesus Christ, who est electorum Dei Redemptor unicus, being the eternal Son of God be- qui æternus Dei Filius cum esset, came man, and so was, and con- factus est homo; adeoque fuit, est, tinneth to be, God and man, in eritque OsávIpwroc, e naturis duatwo distinct natures, and one per- bus distinctis persona unica in semson forever.

piternum. Ques. 22. How did Christ, being Quæs. Qui autem Christus, Filithe Son of God, become man ? us Dei cum esset, factus est homo?

Ans. Christ, the Son of God, be Resp. Christus Filius Dei factus came man, by taking to himself a est homo, dum corpus verum, anitrue body, and a reasonable soul, mamque rationalem assumeret sibi being conceived by the power of vi Spiritus Sancti in utero eque subthe Holy Ghost, in the womb of stantia Virginis Mariæ conceptus, the Virgin Mary, and born of her, et ex eadem natus, immunis tamen yet. without sin.

a peccato. Ques. 23. What offices doth Christ Quæs. Quæ munera Christus ut execute as our Redeemer ?

Redemptor noster obit? Ans. Christ, as our Redeemer, Resp. Christus quatenus Redempexecuteth the offices of a Prophet, tor noster obit munera Propheta,

[ocr errors]

of a Priest, and of a King, both | Sacerdotis ac Regis, cum in humiin his estate of humiliation and liationis tum in exaltationis suæ exaltation,

statu. Ques. 24. How doth Christ exe Quæs. Quomodo Prophetæ munere cute the office of a Prophet? defungitur Christus ?

Ans. Christ executeth the office Resp. Christus defungitur Proof a Prophet, in revealing to us by phetæ munere, voluntatem Dei in his Word and Spirit, the will of salutem nostram nobis per verbum God for our salvation.

suum spiritumque revelando. Ques. 25. How doth Christ exe Ques. Qua ratione exequitur cute the office of a Priest ?

Christus munus Sacerdotale ? Ans. Christ executeth the office Resp. Christus exequitur Sacerof a Priest, in his once offering up dotale munus, semetipsum semel in of himself a sacrifice to satisfy di- sacrificium offerendo, quo justitiæ vine justice, and reconcile us to divince satisfaceret, nosque Deo conGod, and in making continual in- ciliaret ; prout etiam perpetuo pro tercession for us.

nobis intercedendo. Ques. 26. How doth Christ exe Quæs. Qui exequitur Christus cute the office of a King ?

munus Regium ? Ans. Christ executeth the office Resp. Christus exequitur munus of a King, in subduing us to him- Regium nos sibi subjugando, nos guself, in ruling and defending us, bernando, tuendoque, ut etiam hostes and in' restraining and conquering suos nostrosque coërcendo ac debelall his and our enemies.

lando. Ques. 27. Wherein did Christ's Quæs. In quo constitit Christi humiliation consist ?

humiliatio ? Ans. Christ's humiliation con Resp. Humiliatio Christi in eo sisted in his being born, and that constitit quod fuerit natus, et quiin a low condition, made under dem humili conditione, factus sub the law, undergoing the miseries lege, quodque vitae hujus miserias, of this life, the wrath of God, iram Dei mortemque crucis execraand the cursed death of the cross; bilem subierit; quod sepultus fuerit, in being buried, and continuing et sub potestate mortis aliquandiu under the power of death for a commoratus. time.

* Older editions omit in.

Ques. 28. Wherein consisteth Quæs. In quo consistit Christi Christ's exaltation ?

exaltatio ? Ans. Christ's exaltation consist Resp. Exaltatio Christi consistit eth in his rising again from the in resurrectione ejus a mortuis tertio dead on the third day, in ascend- die, ascensu in coelum, sessione ad ing up into heaven, in sitting at dextram Dei Patris, adventu ejus the right hand of God the Father, ad mundum judicandum die novisand in coming to judge the world simo. at the last day.

Ques. 29. How are we made par Quæs. Qua ratione participes eftakers of the redemption purchased ficimur redemptionis per Christum by Christ ?

acquisito ? Ans. We are made partakers of Resp. Redemptionis per Christum the redemption purchased by Christ, acquisito participes efficimur ejusby the effectual application of it to dem nobis efficaci per Spiritum ejus us by his Holy Spirit.

Sanctum, applicatione. Ques. 30. How doth the Spirit ap Quæs. Quomodo nobis applicat ply to us the redemption purchased Spiritus redemptionem per Chriby Christ?

stum acquisitam ? Ans. The Spirit applieth to us the Resp. Spiritus nobis applicat reredemption purchased by Christ, demptionem per Christum acquisiby working faith in us, and there- tam fidem in nobis efficiendo, ac per by uniting us to Christ in our ef- eandem nos Christo in vocatione fectual calling

nostra efficaci uniendo. Ques. 31. What is effectual call Quæs. Quid est vocatio efficax! ing ?

Ans. Effectual calling is the Resp. Vocatio efficax est Spiritus work of God's Spirit, whereby, Dei opus, quo nos peccati ac miconvincing us of our sin and mis- serie nostræ arguens, mentes noery, enlightening our minds in the stras cognitione Christi illuminans, knowledge of Christ, and renew. voluntates nostras renovans, proring our wills, he doth persuade sus nobis persuadet, et vires suffiand enable us to embrace Jesus cit, ut Jesum Christum amplectaChrist, freely offered to us in the mur, gratuito nobis oblatum in gospel.

Evangelio. Ques. 32. What benefits do they Quæs. Qucenam beneficia in hac

« PreviousContinue »